O Rotary klubu Zagreb Centar

 

Rotary klub Zagreb Centar osnovan je prije 22 godina, a članovi su mu žene i muškarci, istaknuti predstavnici svojih zvanja, okupljeni oko zajedničkih ideja pomaganja zajednici u kojoj živimo i potrebitima u Hrvatskoj, ali i svijetu. Rotarijanke i rotarijanci, ljudi s malo slobodnog vremena i prepuni obveza, ipak rado nalaze vremena za pomaganje. Članovi, osim vlastitih financijskih sredstava, doniraju brojne sate dobrotvornoga rada ne bi li svijet učinili boljim u sredini u kojoj žive, ali i za potrebite u dalekim krajevima.

 

Prvi je mješoviti klub u Distriktu. Kroz sve godine djelovanja kluba stipendirali smo više od 300 izvrsnih srednjoškolaca i studenata. Uz redovne akcije pomoći zajednici klub je aktivan i u mnogim izvanrednim situacijama poput potresa na području Gline, Petrinje, Siska i Zagreba kao i rata u Ukrajini. RC Zagreb Centar je posebno poznat po Global Grantovima pa je tako 2016. opremljena srednja školu u Glini sa opremom za učenje u vrijednosti gotovo 100.000 eura.

Ove godine planiramo dovršiti najveći Global Grant u Hrvatskoj unaprijeđujemo digitalnu pismenost naših osnovnoškolacakroz donaciju 15.000 microbitova u 300 škola. Projekat je vrijedan oko 300.000 dolara. Revolucija digitalne pismenosti ce donijeti jednake mogućnosti u malim i velikim sredinama, te ojačati kapacitete osnovnoškolaca bez obzira na materijalni status, obiteljsku situaciju ili geografsko porijeklo.

Projekti Rotary kluba Zagreb Centar

 

Rotary klub Zagreb Centar dugoročno i strateški ulaže u dobrotvorne projekte koje financira donacijama svojih članova i drugih donatora.

Stipendije fonda Goran Čačić

 

Rotary klub Zagreb Centar je nedavno dodijelio 20 novih stipendija izvrsnim srednjoškolcima i studentima iz klupskog Fonda za stipendiranje ‘Gordan Čačić’ koji nosi ime po našem tragično preminulom rotarijanskom prijatelju, general bojniku Hrvatske vojske.

Kao i prošle godine dio stipendija dodijeljen je i izvrsnim srednjoškolcima iz srednje škole u Glini.

 

Od jedne početne stipendije, program je svake godine rastao i s ponosom možemo reći da smo do sada, tijekom 16 godina djelovanja Fonda, imali privilegiju upoznati i poduprijeti gotovo 300 mladih, nadarenih ljudi. Prijateljice i prijatelji iz našeg kluba čvrsto vjeruju da je ulaganje u perspektivne mlade ljude najbolje ulaganje u budućnost naše zajednice i društva. Rotary klub Zagreb Centar je kao svoju dugoročnu strategiju odabrao upravo pomaganje mladima. U ovim teškim vremenima kada je teško naći donatore, klub je našao načina da dodijeli 20 stipendija, velikom većinom donacijama samih članova kluba.

 

Osim mjesečnih stipendija, s prošlogodišnjim fondom od 300.000 kuna, četiri puta je dodijeljena i posebna novčana nagrada „Mitko Naumovski“ najboljem od stipendista. Ova nagrada nazvana je po našem preminulom prijatelju i bivšem predsjedniku kluba, odvjetniku Mitku Naumovskom i iznosi 5000 kn

 

Ukupna vrijednost našeg Fonda time je dostigla 3 milijuna kuna. Izrazito smo ponosni na sve uspjehe koje su naši dosadašnji stipendisti postigli.

Kuće na Banovini

 

Kako sudjelujemo u projektu.

Godišnji koncert JOMA

 

Rotary klub Zagreb Centar već šestu godinu organizira tradicionalni koncert promovirajući Jazz orkestar Muzičke akademije JOMA. Orkestar je sastavljen od studenata ‘ozbiljne’ glazbe i velka je novost na našoj glazbenoj sceni.

 

Iznimno cijeneći nadarenost i talentiranost mladih učenika i studenata glazbe, Rotary klub Zagreb Centar i nagrađuje studenata Muzičke akademije u Zagrebu aktivno ih podržavajući u njihovu umjetničkom razvoju. Rotary klub Zagreb Centar nastoji svojim pokroviteljstvom Jazz orkestra Muzičke akademije potaknuti otvaranje Jazz odsjeka na Muzičkoj akademiji čime bi se mladi glazbenici mogli obrazovati i u novom „neklasičnom“ glazbenom idiomu.

 

Na ovogodišnjem koncertu koji se održava 16.12.2022. u 19 sati, uživat ćemo i pjevušiti uz vječne Božićne pjesme i poznate jazz standarde, a slušat ćemo raznoliki program sastavljen od skladbi Jazz velikana u nadahnutim izvedbama mladih nada jazz glazbe i posebno dragog gosta iz Engleske, Simona Marlowa, pjevača specijaliziranog za izvođenje pjesama Franka Sinatre.

Ostalo

 

Neki od drugih projekata kluba su:

 

 – Obnova i opremanje Srednje škole Glina (kabineta elektrotehnike i za vježbe iz elektronike, razni alati, aparati za zavarivanje, elektromotori, oprema za knjižnicu, mjerni uređaji, foto-oprema kao i ona za informatiku i robotiku) vrijednost 745.200 kn

 – Projekt razminiranja polja u okolici grada Karlovca u suradnji s AZ Fondom (vrijednost projekta 400.000 kn)

 – Pomoć poplavnjenim područjima (Rajevo Selo i Gunja) – financijska pomoć za dvije obitelji, donacije namještaja, bijele tehnike, donacija knjiga i računala Osnovnoj školi u Gunji

 – Uređenje igrališta dječjeg vrtića Jabuka, Trnava b.b. u Zagrebu (vrijednost 280.000 kn),

 – Međunarodni projekti: izgradnja škole na Šri Lanki nakon tsunamija, pomoć u financiranju cijepljenja protiv dječje paralize kroz Rotary program Polio Plus, kupnja ShelterBox paketa nakon potresa na Haitiju, tsunamija na Šri Lanki, te, najnovije, u fazi planiranja je suradnja s Rotary klubom s Balija oko izgradnje i opremanja dnevne bolnice u Karangasemu

 

 – Razne druge donacije kao, primjerice, donacija micro:bitova knjižnicama u Glini i Zagrebu u okviru projekta opremanja knjižnica micro:bitovima za radionice i posudbu za stjecanje novih znanja djeci koja nemaju pristupa novim tehnologijama kod kuće ili u školi

 

Klub je posebno aktivan u radu s mladima, kontinuirano radimo na međunarodnoj razmjeni učenika srednjih škola tako da našu djecu šaljemo na jednogodišnje školovanje u SAD, Japan, Brazil, Njemačku i/ili Veliku Britaniju, a mladim iz inozemstva koji dolaze u Hrvatsku na razmjenu i također se školuju godinu dana, naš klub daje gostoprimstvo.