Početna konferencija i predstavljanje projekta za medije

12.5.2023.

U četvrtak, 11. svibnja u hotelu Sheraton u Zagrebu je organizirano predstavljanje projekta “Revolucija digitalne pismenosti”.

Kroz projekt se planira podijeliti 15.000 microbitova u 300 osnovnih škola diljem Hrvatske te organizirati edukaciju za 1200 nastavnika i knjižničara.

Cilj projekta je educirati nastavnike i djecu, ne bi li se pomoglo novim generacijama da razviju razinu vještina potrebnih za ovladavanje nadolazećim tehnologijama (kao što su npr. umjetna inteligencija, roboti, 3D print itd.) čime će se radikalno poboljšati jednakost prilika te prilika za uspjeh sljedećih generacija lidera u novim tehnologijama.

Micro:bitovi će se u ovom projektu koristiti unutar-predmetno i među-predmetno, bez promjene kurikuluma. Micro:bit je nastavno sredstvo za izvođenje postojećeg sadržaja na digitalno kreativan način pa nije potrebno mijenjati kurikulum za sudjelovanje u projektu.

Izjavu za medije je dao Ivan Vidaković, voditelj projekta u ime Rotary kluba Zagreb Centar:

Hrvatska je među prvim zemljama u svijetu koje su usvojile micro:bit u nastavi, a prema našim saznanjima ovo je i prva nacionalna implementacija micro:bita od 1.-4. razreda osnovnih škola. Ovaj projekt odličan je primjer kako se uvođenje modernih alata i inovacija u obrazovni sustav može napraviti i inicijativama civilnog društva, u suradnji s državom, ali i partnerskim organizacijama. Ovim putem želim zahvaliti svim Rotarijancima i Rotary klubovima širom svijeta koji su prepoznali potencijale ovog projekta i uključili se u ovu inicijativu. Posebno se želim zahvaliti i pohvaliti hrvatske tvrtke partnere na projektu i to: Telemach, Infobip GDI, Hrvatsku poštu, Algebru, Comping, Storm Computers, CADCAM, SD Informatiku, Five, Megatrend, Serengeti, Photomath, Altimu i Shape 404.

Izjavu je dao i predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska, Adrian Ježina:

Kontinuirana ulaganja Telemacha u tehnološki razvoj temelj su stvaranja digitalno
naprednog društva. Poticanjem STEM vještina u najranijoj dobi, osobito kod djece i mladih osiguravamo pokretačku snagu i preduvjete njihovog razvoja i rasta. Želimo li buduće kreatore suvremenog društva boljih prilika, moramo im osigurati prilike, otvoriti prostor za kritičko promišljanje i dati digitalne alate s kojima će oblikovati našu budućnost, neovisno u kojim područjima će postati najbolji stručnjaci – učitelji, programeri, dizajneri računalnih igara. Ovaj projekt upravo je odgovor na budućnost koju danas, zajednički, stvaramo i iznimno sam ponosan što sudjelujemo u ovom hvalevrijednom projektu.

”REVOLUCIJA DIGITALNE PISMENOSTI” je projekt Rotary kluba Zagreb Centar u partnerstvu s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz podršku The Rotary Foundation, Rotary Distrikta 1913 i 35 Rotary klubova i distrikata iz zemlje i inozemstva (SAD-a, Japana, Tajvana, Brazila i Nizozemske). Vrijednost projekta je skoro 390.000 USD, a podržan je i sponzoriran od vodećih hrvatskih ICT tvrtki.

Druge vijesti projekta